"Glöm målet, fokusera på dina vanor!"

Denna text är hämtad från Innebandymagazinets - Sommarblogg där jag skrev följande under junimånad. Du hittar den i sin helhet här...

”Glöm målet, fokusera på dina vanor!”
 
Förra året skrev jag en text här på sommarbloggen, den handlade om självförtroende och hur du kan öka det. Mycket av min vardag handlar om just de mentala aspekterna inom idrotten då jag har förmånen att stötta en del idrottare och lag inom just det ämnet. En annan del inom detta område är målsättningsarbete.
 
Meningen i rubriken är inte helt rätt för du behöver först sätta ett mål så du vet var du vill, alltså målet blir grunden. Sen däremot har målet ingen större verkan längre utan det är dina handlingar och vanor som tar dig framåt dit du vill. 
 
Vi hör från de flesta håll hur viktigt det är att vi har en målsättning om vi vill uppnå det vi vill - som att vinna serien, jag vill bli snabbare, jag vill ha bättre betyg eller jag vill tjäna massa pengar osv - då behöver vi sätta upp konkreta mål.
 
Jag levde själv länge efter denna devis och ni som följer mig (i sociala medier) vet att mina utmaningar är en sorts mål. 
Vad jag blivit varse om är att målen har väldigt lite att göra med mina resultat utan det jag har uppnått handlar i stället om de vanor jag gör i vardagen för att uppnå det jag vill. 
 
Vill du bli snabbare eller vinna serien blir du inte det genom att ha det som målsättning utan det är alla dina handlingar som du gör som är i riktning till ditt mål som skapar de förutsättningarna. Desto fler vanor eller handlingar som du gör som är i din målsättnings riktning kommer också se till att du ökar sannolikheten att nå dit. 
 
Vinnare och förlorare har samma mål - jag förmodar att alla spelare som var med på förra landslagssamlingen har som målsättning att komma med i VM-truppen. Vilket de såklart får svårt att uppnå.
Har de som kommer med till VM (vinnare) samma mål som de som inte kom med (förlorare) i truppen så kan det ju inte vara målsättningen som skiljer på de som lyckas kontra de som inte kommer med. Det de aktuella spelarna behöver koncentrera sig på är: Vad de kan påverka fram tills nästa trupp tas ut? Vilka delar i sitt spel vill de utveckla? Hur kan de skapa sig vanor som för dem framåt? Hur kan de använda sina styrkor för att skapa sig resultat?
Egentligen ett dåligt exempel för i detta fall har individerna själva svårt att påverka det till slut då det är någon annans (förbundskaptenerna) beslut som gäller. Men alla de åtta lagen som spelar sig till en plats i slutspelet har med stor sannolikhet målsättningen att vinna SM-guldet, men det är bara ett lag som lyckas trots att de alla hade samma målsättning. Återigen det de aktuella lagen behöver koncentrera sig på är: Vad kan vi påverka för att vara så bra som möjligt i kommande matcher? Vilka är våra styrkor som vi behöver attrahera extra mycket? Vilka goda vanor behöver vi fortsätta med de kommande veckorna?
 
I min roll i FC Helsingborg så handlar mitt jobb om att skapa dessa vanor hos oss. Vi påbörjade ett arbete förra säsongen som vi kommer utveckla vidare i år. Det handlar delvis om att göra spelarna medvetna om dessa processer och vårt agerande.
 
Förra året var vår målsättning att vinna över oss själva! Låter inte så speciellt konkret...
 
...och nej, det är den inte heller förrän vi benar ner vad det innebär och vilka handlingar det innebär att vi behöver genomföra för att nå dit. 
 
Och jag kan meddela att vi uppnådde vår målsättning förra säsongen vilket vi kommer ha med oss in i kommande säsong. 
 
Jag hoppas jag varit tillräckligt tydlig med att målsättningen är första steget för att komma dit du vill därefter blir det primära alla vanor och handlingar du skapar - lycka till med att skapa dina framgångsrika vanor!
 
Så rubriken borde i stället låta så här: 
”Sätt upp ett mål och fokusera sedan på hur du skapar vanor för att nå dit.” 

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln