Utmaning - April 2021. HELVETESVECKAN! 

TV4:s underhållningsprogram där vi fick följa deltagarna när de utsattes för olika extrema situationer. TV4:s underhållningsprogram där vi fick följa deltagarna när de utsattes för olika extrema situationer.

"Helvetesveckan" kommer från militären där de under några dagar utsätter rekryterna för extrema situationer, någon utav er kanske såg Elitstyrkans hemligheter som gick på TV4 i början på året. Den handlar i allafall om hur deltagarna blir utsatta för lite sömn, lite mat och mycket utmanande situationer. Min helvetesvecka handlar inte om att vara utan mat eller utsätta mig för extrema fysiska situationer utan att effektivisera och optimera en vecka och på så vis skapa lite nya vanor och perspektiv på hur jag lever mitt liv en ordinär vecka. Så egentligen borde min vecka kallas "effektiva veckan" eller "optimera min vardag-vecka" för det är vad det handlar om, men "Helvetesveckan" låter lite tuffare och coolare.

Här kommer några av de saker jag ska testa och utmana mig med:

 • Gå upp 5 i 5 varje dag - Normalt sätt är jag en kvällsmänniska så det ska bli spännande att se vad morgonstunden kommer skapa för mig.
 • Äta vegetariskt - Jag ska tillaga vegetariska rätter och välja det som alternativ när jag äter på restauranger.
 • Träna varje dag! - Varje träningspass ska vara minst 60 minuter.
 • Positiv dag - Under tisdagen ska jag byta ut varje oroande tanke till en "grön" tanke.
 • Inget tittande på Teve (efter 1730 på dagarna) - Inte för att jag tittar extremt mycket på Teve men jag vill se vad det finns för alternativ till slötittandet.
 • Läsa ut en bok - Jag har hittat en intresant bok (1%-metoden) som handlar en del om detta som jag ska göra. Den är på cirka 280 sidor vilket kommer bli en ordentlig utmaning för mig att lösa under en vecka.
 • Reflektion - Börja varje morgon med 240 sekunders regeln och avsluta dagen med den.
 • Inget mobiltittande före 0900 och efter 1800 - Jag har en tendens att börja och avsluta dagen med att kolla igenom social medier och olika nyheter.
 • Prokastrinering är förbjudet denna vecka - Det handlar om att få saker gjort och inte skjuta upp dem.
 • Ordförståelse - Ord jag hör som jag inte förstår ska jag omgående fråga vad det betyder alternativ kolla upp det efteråt.
 • Minska bensinkostnaden - Minimera användandet av bilen (helst låta den stå hela veckan).
 • Rörelse - Minst 15 000 steg om dagen.
 • Arbetet - Jag har satt upp målsättningar vad som ska genomföras på jobbet under veckan.
För vissa är dessa sakerna "piece of cake" att genomföra och för någon kan det vara som att bestiga Mount Everest.
En del av utav dessa utmaningarna har jag genomfört i femveckorsdelar tidigare och klarat men nu vill jag se vad som händer ifall jag pressar in många utav dem under en kortare period (1 vecka). 

Målet med veckan?
Känna känslan att få vara riktigt effektiv, se hur jag kan optimera en vecka på bästa sätt och vilka lärdomar jag kan ta med mig härifrån.

I mitt arbete som coach till individer och grupper så brukar jag utmana individerna, och det handlar om att låta dem få gå utanför sin berömda "comfort zone" och helt enkelt se vad som finns utanför den. För vi vet att fortsätter vi göra samma saker kommer vi med stor sannolikhet få samma resultat, vilket så klart kan vara bra i en del situationer i livet.

Jag är dock krass och säger följande: Utvecklas du inte så dör du!
Vilket jag har märkt är en provocerande mening för vissa. Så här resonerar jag - den dag du slutar utvecklas inom något område så kommer den kompetensen tyna bort.
Exempel: Utvecklar du inte ditt förhållande så kommer det snart inte finnas kvar, jobbar du inte med din uthållighet/kondition så kommer den bli sämre, tränar du inte dina muskler så kommer de bli svagare, lär du dig inte nya saker på jobbet så kommer din erfarenhet inte hålla dig kvar längst fram så länge till, hör du aldrig av dig till dina vänner så finns de snart inte kvar. 

Ja, jag tror du förstår min "provocerande" mening lite bättre nu. Utveckling är också ett av våra mänskliga behov. Just utveckling är en stark drivkraft hos mig och jag mår bra när jag känner att jag tar mig framåt inom något område.

//Coach Vidar

Etiketter: utmaning helvetesvecka

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln