"Du missar 100% av alla skott du inte tar"

Stephen Curry - den bäste 3 poängskytten i NBA Stephen Curry - den bäste 3 poängskytten i NBA

Detta är ett citat som kommer från den legendariska hockeyspelaren Wayne Gretzky. Citatet passar bra in på Stephen Curry (en favoritidrottare för mig just nu), Curry ligger just nu tvåa i statistiken över flest 3-poängare i NBA:s historia. Vilket förmodligen innebär att han samtidigt missat flest 3-poängsskott genom tiderna också.
För att citera Michael Jordan ”Jag har missat mer än 9000 skott under min karriär. Jag har tappat nästan 300-spel. 26 gånger har jag fått förtroende för att jag tog spelets vinnande skott och missade. Jag har misslyckats om och om och om igen i mitt liv. Och det är därför jag lyckas., det säger alltså kanske den bäste NBA spelaren genom tiderna. Jordan missade totalt 12 345 skott i sin karriär, det är han på 6:e plats på listan över flest missade skott. Samtidigt gjorde han 32 292 poäng (5:e bäst) under sin karriär. Det som är fascinerande när man läser om olika storheter i sin idrott är förmågan att koppla bort de misslyckande skotten i matcherna och det självförtroende de utstrålar (kroppshållning och fokusering) i dessa momenten.

I mina samtal med olika idrottare handlar det ibland om att de inte tycker de gör tillräckligt med poäng, mål eller missar alldeles för mycket skott. Jag lever efter devisen att varje skott som en spelare tar gör de med ambitionen att göra mål eller poäng och då behövs också vetskapen att vara 100%-ig i sina avslut inte existerar över tid.

Genom åren i min ledarkarriär så har jag fört en hel del statistik, och tittar vi på innebandyn så är korrelationen mellan antal gjorde poäng/mål av en spelare och antal avslut ganska genomgående. Alla de poängkungarna som jag har haft i mina lag har samtliga legat på ett snitt runt 10 avslutningsförsök per match. Så för att göra fler poäng/mål i matcherna så krävs det oftast fler avslut och ett första steg för att nå dit är att fokusera på avslutet i första hand och de andra alternativen därefter.

När detta skrivs har vi precis avslutat en match där vi hade en spelare som gjorde 5 poäng i matchen (4 mål + 1 assist), han hade i den matchen 17 avslutningsförsök (9 på mål och 8 som inte träffade mål).

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln