De 6 grundläggande mänskliga behoven i ett idrottsligt perspektiv - Bidra till andra

Golden State Warriors förra guldtrio - Draymond Green, Stephen Curry och Kevin Durant (numera i Brooklyn Jets) Golden State Warriors förra guldtrio - Draymond Green, Stephen Curry och Kevin Durant (numera i Brooklyn Jets)

De 6 grundläggande mänskliga behoven
De sex mänskliga behoven introducerades ursprungligen av Anthony Robbins, som under närmare 40 år haft en fascination för mänskligt beteende, utveckling och motivation. Enligt Robbins påverkar dessa sex mänskliga behov våra djupaste motivationer och bestämmer hur vi ska prioritera våra beslut och handlingar under hela livet.
De första fyra är personliga basbehov, och de behov du behöver uppfylla för att känna att du presterar i världen.
Basbehov 1 - Säkerhet/Trygghet
Basbehov 2 - Osäkerhet/Variation
Basbehov 3 - Signifikant
Basbehov 4 - Kärlek/Gemenskap
De två sista behoven är grunden för att du ska känna dig uppfylld och lycklig (och inte bara överleva). De kan definieras som spirituella behov
Spirituella behov 1 - Utveckling
Spirituella behov 2 - Bidra till andra

Oftast har du två behov som utmärker sig mer än de andra ibland kan det vara tre utav dem. 

Jag har funderat över hur kan dessa översättas till idrotten. Så jag tänker presentera ett behov åt gången för att se hur ledare och individer kan översätta detta till sin vardag i idrotten och på så vis även kunna stötta sig själva eller andra. Är det så att när du läser det här kommer på något exempel som finns i din omgivning delge gärna det exemplet till mig.

Bidra till andra - i ett idrottsligt perspektiv
Hur stöttar du andra i deras väg att lyckas? En fråga som jag tycker är viktig att ställa sig.
En av de största och bästa egenskaperna en idrottare kan ha (enligt mig) är förmågan att göra sina medspelare bättre! Det finns så klart en mängd olika vägar för att göra det, en del kan vara att stötta genom beröm, ge feedback, tala om vilka beteende någon gör bra alternativ behöver sluta med eller helt enkelt att du själv visar vägen genom bra prestationer. Så återigen tycker jag frågan hur stöttar du andra i deras väg att lyckas är central att ta med sig till sitt lag eller tävlingsgrupp.

Som ledare ser du ganska tydligt på individer som har detta behovet, för de kommer vara måna om hur andra mår, ställa frågor och även svara på frågor. De kommer helt enkelt bidra till sin omgivning genom ett intresse.

Detta behovet har verkligen utvecklats starkt hos mig de senare åren, även om jag fortfarande gillar att ha framgång i mina prestationer så drivs jag ännu mer av att se andra lyckas där jag har varit med och bidragit på ett hörn.

Ett annat sätt för mig att stimulera detta behovet i min vardag kan exempelvis vara att när jag köper en smoothie eller liknande betalar jag ibland för två och ber personen i kassan att bjuda nästa person som beställer en sådan och på så vis känner jag glädje av att ha bidragit till att någon annan förhoppningsvis blir lite glad. "Januari-utmaningen"

Hur bidrar du till din omgivning?

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln