De 6 grundläggande mänskliga behoven i ett idrottsligt perspektiv - Utveckling

Glenn Robinson i NBA:s allstar tillställning. Kan han flyga?!? Glenn Robinson i NBA:s allstar tillställning. Kan han flyga?!?

De 6 grundläggande mänskliga behoven
De sex mänskliga behoven introducerades ursprungligen av Anthony Robbins, som under närmare 40 år haft en fascination för mänskligt beteende, utveckling och motivation. Enligt Robbins påverkar dessa sex mänskliga behov våra djupaste motivationer och bestämmer hur vi ska prioritera våra beslut och handlingar under hela livet.
De första fyra är personliga basbehov, och de behov du behöver uppfylla för att känna att du presterar i världen.
Basbehov 1 - Säkerhet/Trygghet
Basbehov 2 - Osäkerhet/Variation
Basbehov 3 - Signifikant
Basbehov 4 - Kärlek/Gemenskap
De två sista behoven är grunden för att du ska känna dig uppfylld och lycklig (och inte bara överleva). De kan definieras som spirituella behov
Spirituella behov 1 - Utveckling
Spirituella behov 2 - Bidra till andra

Oftast har du två behov som utmärker sig mer än de andra ibland kan det vara tre utav dem. 

Jag har funderat över hur kan dessa översättas till idrotten. Så jag tänker presentera ett behov åt gången för att se hur ledare och individer kan översätta detta till sin vardag i idrotten och på så vis även kunna stötta sig själva eller andra. Är det så att när du läser det här kommer på något exempel som finns i din omgivning delge gärna det exemplet till mig.

Utveckling - i ett idrottsligt perspektiv
Frågar du mig så är utveckling en av de viktigaste delarna i en människas behov, för den dag du slutar utvecklas så avvecklas du. Den dag du inte vill att ditt skott ska bli bättre den dagen kommer det inte heller bli bättre, vill du inte utveckla din uthållighet så kommer du inte heller ge dig ut på ditt egna löppass för att förbättra den egenskapen vilket innebär den kommer avvecklas med tiden. Utveckling är spännande och viktigt för en individ framförallt i en presterande miljö. 

Ta in följande mening igen;  "Den dag du slutar utvecklas det är då avvecklingen börjar" - jag tycker den meningen är jäkligt kraftfull för en individ att förstå.

Som ledare märker du på en individ som drivs av utvecklingsbehovet att hen är intresserad av spelet, det tekniska, det taktiska, det fysiska och mentala för att driva sig och ibland andra runtomkring sig framåt. Många gånger är din adept intresserad, ställer frågor och vill ha råd för att bli bättre på någon del i sitt utövande.

På vilket sätt sker utveckling i ditt liv?

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln