De 6 grundläggande mänskliga behoven i ett idrottsligt perspektiv - Kärlek/Gemenskap

LeBron James och Anthony Davis efter Lakers vinst i NBA-finalen 2020. LeBron James och Anthony Davis efter Lakers vinst i NBA-finalen 2020.

De 6 grundläggande mänskliga behoven
De sex mänskliga behoven introducerades ursprungligen av Anthony Robbins, som under närmare 40 år haft en fascination för mänskligt beteende, utveckling och motivation. Enligt Robbins påverkar dessa sex mänskliga behov våra djupaste motivationer och bestämmer hur vi ska prioritera våra beslut och handlingar under hela livet.
De första fyra är personliga basbehov, och de behov du behöver uppfylla för att känna att du presterar i världen.
Basbehov 1 - Säkerhet/Trygghet
Basbehov 2 - Osäkerhet/Variation
Basbehov 3 - Signifikant
Basbehov 4 - Kärlek/Gemenskap
De två sista behoven är grunden för att du ska känna dig uppfylld och lycklig (och inte bara överleva). De kan definieras som spirituella behov
Spirituella behov 1 - Utveckling
Spirituella behov 2 - Bidra till andra

Oftast har du två behov som utmärker sig mer än de andra ibland kan det vara tre utav dem. 

Jag har funderat över hur kan dessa översättas till idrotten. Så jag tänker presentera ett behov åt gången för att se hur ledare och individer kan översätta detta till sin vardag i idrotten och på så vis även kunna stötta sig själva eller andra. Är det så att när du läser det här kommer på något exempel som finns i din omgivning delge gärna det exemplet till mig.

Kärlek/Gemenskap - i ett idrottsligt perspektiv
En person med detta behovet hittar du ofta i en lagidrott eller i en idrott där tävlingsgruppen har mycket gemensamt. Jag vill påstå att när vi ser lag från mindre samhällen som tar sig uppåt i seriesystemet så beror det ofta på att det är ett gäng individer som har mycket gemenskap, är väldigt tighta och dedikerade till att tillhöra detta sammanhang, en grupp där merparten av individerna drivs av just detta behov.

För en individ med detta behov så står det lite i motsats till Signifikant (Basbehov 3) där det största behovet är att vara unik på något sätt, så är det här viktigast att inte bryta mot gruppens norm - vilket skulle kunna leda till uteslutning.

I nästa blogg ska vi titta lite närmare på spirituella behov 1 - Utveckling.

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln