De 6 grundläggande mänskliga behoven i ett idrottsligt perspektiv - Signifikant

De 6 grundläggande mänskliga behoven
De sex mänskliga behoven introducerades ursprungligen av Anthony Robbins, som under närmare 40 år haft en fascination för mänskligt beteende, utveckling och motivation. Enligt Robbins påverkar dessa sex mänskliga behov våra djupaste motivationer och bestämmer hur vi ska prioritera våra beslut och handlingar under hela livet.
De första fyra är personliga basbehov, och de behov du behöver uppfylla för att känna att du presterar i världen.
Basbehov 1 - Säkerhet/Trygghet
Basbehov 2 - Osäkerhet/Variation
Basbehov 3 - Signifikant
Basbehov 4 - Kärlek/Gemenskap
De två sista behoven är grunden för att du ska känna dig uppfylld och lycklig (och inte bara överleva). De kan definieras som spirituella behov
Spirituella behov 1 - Utveckling
Spirituella behov 2 - Bidra till andra

Oftast har du två behov som utmärker sig mer än de andra ibland kan det vara tre utav dem. 

Jag har funderat över hur kan dessa översättas till idrotten. Så jag tänker presentera ett behov åt gången för att se hur ledare och individer kan översätta detta till sin vardag i idrotten och på så vis även kunna stötta sig själva eller andra. Är det så att när du läser det här kommer på något exempel som finns i din omgivning delge gärna det exemplet till mig.

Signifikant/Speciell - i ett idrottsligt perspektiv
Hur uttrycker sig behovet signifikans hos en idrottare? Vissa idrottare har ett behov av att synas och höras, ibland kan det ge utryck genom att ex: färga håret (Dennis Rodman), skaffa sig kläder som utmärker sig eller uttrycker något speciellt. Man vill helt enkelt sticka ut från mängden, sedan finns det en del som vill känna sig unika genom att aldrig vilja synas. Som ledare kan du låta spelare bejaka detta genom att få bli intervjuade av media, vara lagkapten eller något annat som låter dem vara unika. Individer med detta behov mår bra av att höra hur de "sticker ut" och vad som gör dem unika.
En del är unika genom att de gör många mål men inga assist i matcherna medans vissa är unika genom att assistera till många mål men inte göra några själv.
Dock så ska du som coach vara medveten om att en del individer har ett starkt behov av att vara unika på just sitt sätt.

På vilket sätt är du unik? Känns detta som ett viktigt behov för dig?

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln