De 6 grundläggande mänskliga behoven i ett idrottsligt perspektiv - Osäkerhet/Variation

Fotograf Per Wiklund Fotograf Per Wiklund

De 6 grundläggande mänskliga behoven
De sex mänskliga behoven introducerades ursprungligen av Anthony Robbins, som under närmare 40 år haft en fascination för mänskligt beteende, utveckling och motivation. Enligt Robbins påverkar dessa sex mänskliga behov våra djupaste motivationer och bestämmer hur vi ska prioritera våra beslut och handlingar under hela livet.
De första fyra är personliga basbehov, och de behov du behöver uppfylla för att känna att du presterar i världen.
Basbehov 1 - Säkerhet/Trygghet
Basbehov 2 - Osäkerhet/Variation
Basbehov 3 - Signifikant
Basbehov 4 - Kärlek/Gemenskap
De två sista behoven är grunden för att du ska känna dig uppfylld och lycklig (och inte bara överleva). De kan definieras som spirituella behov
Spirituella behov 1 - Utveckling
Spirituella behov 2 - Bidra till andra

Oftast har du två behov som utmärker sig mer än de andra ibland kan det vara tre utav dem. 

Jag har funderat över hur dessa kan översättas till idrotten. Så jag tänker presentera ett behov åt gången för att se hur ledare och individer kan översätta detta till sin vardag i idrotten och på så vis även kunna stötta sig själva eller andra. Är det så att när du läser det här kommer på något exempel som finns i din omgivning delge gärna det exemplet till mig.

Osäkerhet/Variation - i ett idrottsligt perspektiv
När det gäller de två första basbehoven säkerhet kontra osäkerhet så jobbar de lite grann med varandra. På det viset att har du full trygghet/säkerhet i ditt liv, hur kommer du då förmodligen uppleva ditt liv? Som ganska tråkigt! Därav av behövs variation och en form av osäkerhet för att förgylla ditt liv eller göra det komplett.
Om inte osäkerheten eller variationen hade funnits inom idrotten så hade den ju blivit jättetråkig. Tänk dig att du visste att du skulle vinna matchen eller tävlingen som du var med i, eller ifall du skulle möta samma motståndare varje gång. Då hade inte idrotten känts lika rolig längre, det är ju ovissheten i matchen eller tävlingen som gör det spännande. Att spela en SM-final inför fullsatta läktare där du möter en motståndare som du både vunnit och förlorat mot tidigare under säsongen och där utgången känns totalt oviss är ett tillfälle, tillstånd som nästan alla elitidrottare vill vara med om.

Hur märker du om en individ har behov av variation i sitt utövande. Med stor sannolikhet kommer du märka en reducering i ansträngning ifall det inte skapas nya träningsformer eller ifall det inte händer något nytt i upplägget. Ibland kan ett positionsbyte skapa ny motivation och ökad anstränging.

Har du några egna exemplen på hur Osäkerhet/Variation kan vara bra för en idrottsutövare?

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln