De 6 grundläggande mänskliga behoven i ett idrottsligt perpektiv  - Trygghet/Säkerhet

De 6 grundläggande mänskliga behoven
De sex mänskliga behoven introducerades ursprungligen av Anthony Robbins, som under närmare 40 år haft en fascination för mänskligt beteende, utveckling och motivation. Enligt Robbins påverkar dessa sex mänskliga behov våra djupaste motivationer och bestämmer hur vi ska prioritera våra beslut och handlingar under hela livet.
De första fyra är personliga basbehov, och de behov du behöver uppfylla för att känna att du presterar i världen.
Basbehov 1 - Säkerhet/Trygghet
Basbehov 2 - Osäkerhet/Variation
Basbehov 3 - Signifikant
Basbehov 4 - Kärlek/Gemenskap
De två sista behoven är grunden för att du ska känna dig uppfylld och lycklig (och inte bara överleva). De kan definieras som spirituella behov
Spirituella behov 1 - Utveckling
Spirituella behov 2 - Bidra till andra

Oftast har du två behov som utmärker sig mer än de andra ibland kan det vara tre utav dem. 

Jag har funderat över hur dessa kan översättas till idrotten. Så jag tänker presentera ett behov åt gången för att se hur ledare och individer kan översätta detta till sin vardag i idrotten och på så vis även kunna stötta sig själva eller andra. Är det så att när du läser det här kommer på något exempel som finns i din omgivning delge gärna det exemplet till mig.

Säkerhet/Trygghet - i ett idrottsligt perspektiv
De flesta av oss vill känna trygghet och säkerhet i det vi gör, vilket oftast är en förutsättning för att prestera bra i sin roll.
Jag hör ofta spelare säga: "Jag har tränares förtroende", "Jag trivs och känner mig trygg i denna miljö" eller "Mina kedjekamrater är en stor del i mitt spel". Meningar som oftast kommer från trygghetsperspektivet.

Jag tränade under några år en av världens bästa spelare i sin idrott, där just tryggheten var viktig för honom. Han spelade alltid med samma personer runt omkring sig - de gånger jag ville skapa lite nya tankar och perspektiv hos den formationen genom att sätta ihop lite nya konstellationer, så fick jag alltid ett telefonsamtal på kvällen där han undrade ifall det var tänkt att vi skulle starta så här på matchen eller så frågade han hur jag tänkte när jag gjorde som jag gjorde på träningen. Han har självklart haft anbud från flertalet andra lag, tror ni han valt att lämna sin föreningen där han varit hela sin seniorkarriär?
Förmodligen kan de flesta av er relatera till någon som ni känner till i er närhet, det behöver inte vara i idrottsvärlden utan det kan vara någon som varit kvar på sitt jobb väldigt länge, just för tryggheten att veta vad man har.

Du har säkert varit med om känslan när du bytt jobb och du går ifrån att kunna saker och ting till att bli "beroende" av dina kollegor. Det kan likställas med en idrottare som presterar väldigt bra i sin hemmamiljö med sin lagkamrater och så helt plötsligt blir hen uttagen till landslaget inom sin idrott, samma saker ska utföras men i en annan miljö med andra individer som hen aldrig spelat med innan, vilket rubbar tryggheten och säkerheten inom oss - och förmodligen även prestationen.

Har ni något exempel från er värld så dela gärna med er av det.

I nästa blogg ska vi titta lite närmare på basbehov 2 - osäkerhet/variation.

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln