Målsättning - SMART modellen

Fotograf Per Wiklund, Johanna Hultgren har precis avgjort 2019 års VM-final i förlängningen. Fotograf Per Wiklund, Johanna Hultgren har precis avgjort 2019 års VM-final i förlängningen.

S.M.A.R.T. är en modell från 1981 av George T. Doran, konsult och fd. direktör av affärsstrategi på Washington Water Power Company. SMART-modellen har alltså funnits med ett tag och är en modell som ofta förekommer i målsättningsarbete. En mycket bra modell att ha med sig när dina mål ska sättas upp.
S - Specifikt
M - Mätbart
A - Accepterat
R - Realistiskt
T - Tidsbestämt
Jag vet inte ifall det var fotograf Per Wiklunds målsättning, men i vilket fall som helst så blev han nominerad till en av Bildbyråns 100 bästa sportbilder 2019 med denna bilden.

Hur kan orden se ut när du använder dem:
Specifikt - "Det ska var tydligt vad som ska uppnås"
Exempel: Innan sommaren är slut (augusti) ska jag ha gjort 15 egna träningspass.
Eller som en 12-årig kille jag föreläste för sa: "Jag vill göra en bicykleta i en VM-final" 
Mätbart - "Redan då du sätter målet ska det beslutats hur du mäter det"
Exempel: Jag vill uppnå en 85% träningsnärvaro i oktober månad.
Jag hör många säga att de vill bli bäst eller jag vill få ett bättre skott. Den målsättningen i säg är det inget fel på, dock är den ganska svår att mäta. För när vet vi att vi är bäst eller att vårt skott ha blivit bättre?
Accepterat - "De som ska uppfylla målen behöver vara "vara med på tåget" annars blir motivationen låg och risken större att målet inte genomförs"
Ibland vill mina adepter att jag ska bestämma målen till dem, men det blir ju ganska fel när det inte är jag som ska uppnå dem. Drivkraften behöver komma inifrån dem själva då är det större chans att ansträngningen att uppnå dem finns där.
Exempel: Det är mycket större chans att du genomför fler träningspass per vecka om du själv bestämmer att öka träningsdosen istället för någon annan kräver att du ska göra det.
Realistiskt - "Det ska var genomförbart och möjligt att uppnå målet"
Även om den 12-åriga killen som jag nämner i specifikt hade ett väldigt specifikt mål så är det förmodligen inte så realistiskt. Låt ditt mål vara utmanande men ändå realistiskt.
Tidsbestämt - "Det ska finnas en tydlig deadline när målet ska vara uppfyllt"
Exempel: 
Ett exakt datum är tydligare än någon gång i slutet på året.

Uppfyller ditt mål alla dessa fem orden så har du ett riktigt SMART mål som med stor sannolikhet kommer driva dig framåt till det du vill uppnå.

Sist men inte minst så glöm inte att skriva ner dina målsättningar någonstans. Gärna på mobilen för den har du förmodligen med dig överallt och då kan du gå in och påminna dig själv emellanåt.

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln