Coacha en målskytt!

Alexander Galante Carlström SSL:s bäste målskytt!     Fotograf Per Wiklund Alexander Galante Carlström SSL:s bäste målskytt! Fotograf Per Wiklund

När du som tränare/chef coachar en individ i idrott eller i arbetslivet så be individen beskriva sig själv i den rollen som hen befinner sig i.
När jag jobbar med olika individer inom idrottsvärlden så ber jag dem ofta beskriva sig själva som spelare. Såsom du ser dig själv brukar du också agera.


Ungefär så här såg ett coachsamtal ut med en utav spelarna som jag jobbade med i Kristianstad:
Min fråga till honom: Hur ser du på dig själv som spelare, vilka är dina styrkor?
Spelaren - Jag är en spelare som är offensiv och ska delta mycket i spelet och producera en hel del poäng. Spelförståelsen, spelskickligheten och smartness är mina största styrkor.
J - Göra mycket poäng, på vilket sätt är det då viktigt att göra mål? (denne spelare hade gjort 3 mål på 28 matcher - i mitt sätt att se det inte det bästa för en poängstark spelare)
S - Mål genererar ju fler poäng!
J - Vad tror du händer om du börjar se dig som en målskytt?
S - Kanske att jag gör mer mål.
J - Kanske...?
S - Jag kommer göra fler mål!
J - Vad krävs det för att göra mål?
S - Att jag tar mycket avslut i matcherna? (matchen innan hade han inte haft ett enda avslutningsförsök på hela matchen)
J - Om vi bestämmer oss för att du ska agera som en målskytt framöver vad behöver du göra då?
S - Ta mig in på farliga ytor och skjuta mer!
J - Bra! ...och vad mer skulle du behöva göra?
S - Kalla på pucken och sen söka avslut!
J - Bra! ...och vad mer?
S -Se luckorna på målvakten!
J - Bra! Sammanfatta nu vad du behöver göra för att göra mål i nästa match.
S - Kalla på pucken, skjuta mer och ta mig in framför mål och sen ska jag göra det till ett helvete för målvakten!
J - Bra! Då kör vi på det!

Vi kan prata om tur, slump och skicklighet men spelaren gick in matchen efter och gjorde mål. Det handlar återigen om vad du lägger fokus på så växer det, hur du ser på dig själv som spelare påverkar hur du kommer agera. Vill du vara en målskytt så behöver du se dig själv som en målskytt annars kommer avslut inte vara det första du tänker på när du kommer i avslutningssituationer. Vill du vara en bra försvarsspelare behöver du se dig som en bra försvarsspelare, du kommer förmodligen inte göra en massa mål då men du kommer säkerligen vara en obehaglig spelare för motståndarna när de har pucken/bollen.

Är du en säljare, hur ser du på dig då? Säljer du på relationer och långsiktighet eller är det snabba affärer som gäller? Beroende på hur du ser på dig i den rollen kommer det såklart påverka hur du tar dig an dina kunder.

//Coach Vidar

Etiketter: fokus coacha målskytt

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln