Utmaning - Januari 2020

Januari ska ju vara vår fattigaste månad så då tänkte jag att min "utmaning" blir att bjuda min omvärld på det jag själv köper. Det är en tanke jag haft länge som kommer ifrån "suspended coffee" som innebär att du köper en kaffe men betalar för två och så kan någon annan få en kopp kaffe gratis.
När jag läste lite på nätet om det så hittade jag följande:
"Att köpa en bjudkaffe är en anonym välgörenhetshandling. Det bygger på att en kafégäst även betalar för en eller flera koppar till kommande, mindre bemedlade, gäster.
Idén med att i förväg betala för en kopp kaffe till en behövande ska ha fötts på kaféer i Neapel i södra Italien under efterkrigstiden.
Traditionen fick nytt liv i Italien i eurokrisens spår och har nu spritt sig."


Så utmaningen handlar om att när jag handlar något som kostar upp till 100:- så betalar jag för en extra som jag sen ber dem ge gratis till nästa som handlar samma sak.

Hur gick det?
Sammanlagt blev det 684:- till någon som jag inte vet vem det är. Det var några dagar där jag inte handlade något alls, framför allt i början för då var vi på Gothia Cup och hade all mat betald. Sen blev det mycket luncher som det bjöds på. Det var även häftigt att få ta del av förvåningen, glädjen och tacksamheten från de som stod i kassan. De flesta fattade först inte vad jag menade. Några av dem frågade mig ifall de skulle hälsa från någon eller säga vad jag heter som betalat till dem. 

För mig innebär att ge bort något till någon som inte förväntar sig det en stor tillfredsställelse.

Tänk när du kommer till hamburgergrillen på lunchen och beställt en hamburgare så säger personen som står i kassan att denna är redan betald av en annan kund så den får du gratis. Hur skulle du reagerat då? Förmodligen hade du kanske blivit lite förvånad och samtidigt glad och du hade förmodligen även berättat det för dina arbetskamrater när du kom tillbaka från lunchen vilket hade inneburit att du skapat lite feelgood känsla på jobbet också.

När jag gjorde det för tredje gången (Smoothie) på Aktiverum så sa personalen att det var en kvinna som var på väg till sitt nattskift på sjukhuset som hade fått en gratis och blivit jätteglad. Det värmde mycket i mitt hjärta.

För min del att leva i vetskapen att scenariot ser ut ungefär så gör att jag mår bra och känner en tillfredsställelse i min kropp att ha fått bidra lite till någon i min omvärld.

Mina utlägg:
3:e januari - 1 öl (68:-)
7:e januari - 1 hamburgare (60:-)
8:e januari - 1 kebab/läsk (70:-)
9:e januari - 1 smoothie (42:-)
10:e januari - 1 lunch (59:-) Thaimat
11:e januari - 1 smoothie (42:-)
12:e januari -  1 snickers (15:-)
15:e januari - 1 smoothie (42:-)
17:e januari - 1 hamburgare (60:-)
26:e januari - 1 lunch (99:-)
27:e januari - 1 smoothie (42:-)
29:e januari - 1 lunch (85:-)

Totalt: 684:-

Februari månads utmaning (förändra ett beteende) handlar om tandtråd...

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln