Statistik

Novak Djokovic i Australian Open 2019 Novak Djokovic i Australian Open 2019

När jag jobbar med grupper och individer så brukar jag ta fram lite statistik. Inte för att statistik är självklart i en utvecklingsprocess däremot kan det vara en bra vägledare på din utveckling och resultatresa, det kan helt enkelt vara bra att luta sig mot i sin reflektion över prestationen och resultatet.

När Novak Djokovic var i början på sin professionella karriär säsongen 04/05 så låg han +100 (681 plats jan-04) på rankingen och vann 49% av sina matcher och 49% av poängen i matcherna. År 2010 så var han rankad 3:a i världen (efter Nadal och Federer), det året vann han 77% av sina matcher och 53% av poängerna i matcherna. År 2015 har i stort sett varit hans bästa säsong under karriären, då var han rankad 1:a i världen och vann hela 92,8% av matcherna han spelade, då kan man undra hur många poäng han vann i sina matcher som han spelade och den siffran hade nu ökat från år 2010 (53%) till hela 56%! Alltså han vann nästan 93% av alla matcher han spelade det året men han vann "bara" 56% av poängen, vilket borde innebära en enorm styrka att vinna de avgörande poängerna i matcherna. Vilket innebär att gå från plats 681 till 1:a platsen på rankingen inte är så svårt – eller det är klart att det är, dock är det små statistiska förbättringar som krävs och för att få dessa små statistiska förbättringarna så krävs det en hel del.

På ett liknande sätt jobbar jag med Kristianstad hockey. Där har vi som nykomling i Hockeyallsvenskan en målbild av att nå play-off (topp 8:a placering i serien), vår vägledning har förutom att vi tränat hårt så in i h-vete, två grymma tränare och en spelartrupp som är dedikerad sin uppgift även tagit fram statistik att luta oss emot för att vi ska veta vad som krävs för att uppnå vår målbild. Det innebär att vi vet vad som krävs poängmässigt för att nå minst en 8:e plats men framförallt vet vi statistiskt vad som krävs för att uppnå dessa poäng i form av: Powerplay/Boxplay/Tekning/Skott/Räddningsprocent med mera. Dessa delar är viktiga för att förstå helheten som består av ett maraton av matcher (52 st) innan serien summeras.

På detta viset är roligt att få dra mitt strå till stacken i en kompentent ledarstab som gör sitt yttersta för att taktiken, tekniken och de fysiska delarna ska vara med oss. Vi gör även avstämningar och mentala delar under säsongen för att få alla delar på plats.
I skrivande stund så innehar vi en 9:e plats i serien och strävar fortfarande dedikerat varje vecka för att lyckas att uppfylla de statistiska målen.

”Statistik visar mycket men verkligen inte allt!”

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln