Den mentala styrkan...

Fotograf Per Wiklund Fotograf Per Wiklund

"Vi vek ner oss mentalt idag"
"Vi var inte mentalt påkopplade"

"Vi spelar utan självförtroende förtillfället"

Dessa meningar har tränare/ledare utryckt i den lokala pressen den senaste månaden. Absolut inga unika meningar, men det är sällan jag läser följande: "Idag var vår taktik för dålig", "Vår kondition/uthållighet var bedrövlig idag" eller "Vi är var svaga styrkemässigt".
 

Min fråga till dessa tränare/ledare är hur mycket jobbar ni med de mentala aspekterna för ert lag? Eller kan det vara så att kunskapen om hur du jobbar med de mentala delarna inte är tillräcklig så ni har valt att inte lägga fokus på den delen? (även att många utav tränarna hävdar att det är en jätteviktig egenskap för att prestera), Någon annan som hört följande?: "Han har inte DET för att lyckas!" eller "Han har ingen skalle!". Vad fan är DET och vad menar du med att han inte har någon skalle??? Har den individen fått förutsättningarna av er tränare att lyckas med just de delarna? Förmodligen inte och då är det inte heller det enklaste ha det som ni kräver. Med stor sannolikhet tränar ni de fysiska delarna, även de tekniska och taktiska delarna brukar vara flitiga inslag i träningen men hur ser det ut med de psykologiska/mentala träningsmetoderna och hur mycket tid läggs på det, min erfarenhet säger att det läggs alldeles för lite tid eller oftast ingen tid alls på de delarna. I många ledarstaber ingår det förutom huvudtränare och assisterande tränare även en fystränare - vilket är kanon! Men om nu många tränare säger att en av de viktigaste delarna för att lyckas är att vi är mentalt starka.
Varför finns det då inte lika många mentala coacher i ledarstaberna som det finns fystränare?

//Coach Vidar

Etiketter: mental styrka

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln