Den svarta pricken...

Svarta pricken! Svarta pricken!

Storyn om den svarta pricken går så här:
Det var en professor som bad sina elever att göra ett oförberett prov. Han delade ut ett papper som de skulle låta ligga på bänken framför dem. När alla var utdelade så bad han dem vända på pappret. Till allas förvåning fanns det inga frågor utan bara en svart prick mitt på sidan.
-"Jag vill att ni ska skriva ner vad ni ser på sidan."
De förvirrade eleverna satte igång med den diffusa uppgiften, efter en stund när alla var färdiga samlade professorn in uppgiften och gick igenom dem. ALLIHOPA, utan undantag, förklarade den svarta pricken och försökte förklara dess position i mitten av pappret.
Efter att professorn läst alla, satt klassen helt tysta, och han började förklara. Ni ska nu få något att fundera på...

-"Ingen av er skrev om den vita delen av pappret utan alla fokuserade på den svarta pricken – det är i princip på det viset vi tar oss ann livet som vi lever."
Vi uppmärksammar och fokuserar oftast endast på den svarta pricken – avundsjukan på att grannen verkar ha mer pengar än oss, jag vill också ha en sådan bil, sjukdomen som besvärar oss, den komplicerade relationen till mina föräldrar, det svikna löftet från en vän.
De mörka prickarna är väldigt små i förhållande till allt vi har i våra liv, men det är de som förorenar våra tankar.
Sluta fokusera på de svarta prickarna i ditt liv och se alla de delarna som förgyller din vardag och ditt liv.
När jag översätter denna storyn till min verklighet och när jag jobbar med olika idrottare så låter det många gånger så här: Jag kan inte skjuta, hade jag bara varit lite snabbare, jag missar alla mina skott, det känns som jag aldrig lyckas, jag har sån jäkla otur hela tiden, domarna är alltid emot oss/mig.
Så i dessa fallen handlar det oftast om att ändra riktningen från den ”svarta pricken” till hela pappret och kolla på alla de styrkor som idrottaren besitter och låta dem växa istället.
I många situationer i vårt liv behöver vi lära oss ”Zooma in och zooma ut” – det är en viktig del för att vi ska få förståelse för att vår situation inte är så dålig som vi ofta vill få den till att vara.
 
”I den här meningen kommer de flesta uppmärksama och påpeka att det finns ett ord som inte stavas på det viset, trots att hela denna meningen består av 30 korrekta ord!”

Ett stavfel i en mening kan vi påpeka även om resterande ord är rätt – vi tar många
”rätta” saker för givet i livet men så fort det är något fel så ska vi påpeka det för oss själva och även för omgivningen.

Hur ser ditt vita papper ut? Vad förgyller din vardag?

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln