Förändra ett beteende - Juni

VA?!? Jag fattar inte!!! Fotograf: Per Wiklund VA?!? Jag fattar inte!!! Fotograf: Per Wiklund

Under hela 2018 har jag som mål att testa att förändra ett beteende varje månad. Varför vill jag göra detta? Helt enkelt för att se hur stark min motståndskraft är mot många av mina invanda beteende/vanor. Att ändra ett visst beteende kan vara lätt för någon men väldigt svårt för någon annan. Är det så att du blir inspirerad av något av mina ”beteendeförändringar” så testa själv.
Jag startade med att förändra mitt kaffebeteende i slutet på november 2017 och det gick kanon. I januari tog jag mig an mitt sockerätande vilket också klarades, februariutmaningen att träna varje dag misslyckades radikalt. I mars handlade det om att bädda sängen varje dag innan jag gick hemifrån och i april valde jag att utmana min morgontrötthet. I maj utmanade jag mig själv i mitt mobilanvändande. Junimånads utmaning handlar om att fråga varje gång någon säger ett ord där jag inte förstår vad det betyder, helt enkelt lära mig fler svåra ord = ordförståelse.

Juni 2018
I många sammanhang, det kan vara samtal med en annan person, när jag lyssnar på radio, tittar på teve eller läser något i en tidning så ser/hör jag svåra ord som jag egentligen inte förstår. Min utmaning denna månad är att fråga så fort jag inte förstår ett ord alternativ om jag hör det på radion/teven kolla vad det betyder för att på så vis lära mig vad det betyder = öka min ordförståelse.

Under:
Det var dessa ord som jag stötte på under min fem veckors utmaning.
Nepotism (Jonas Eriksson, fotbollsdomare) – Svågerpolitik, är favorisering av släktingar eller vänner i affärslivet eller politiken, utan hänsyn till meriter.
Binär (Ola Serneke, Framgångspodden) – Tvåvärd, en egenskap som enbart kan ha två möjliga värden. Ja/Nej – På/Av – 1/0.
Manifest (Alexander Bard, Söndagsintervjun) – Ett manifest är en skrift som utgör grunden för en ideologi, en konstnärlig stil eller någon annan typ av kulturell rörelse. Det är ibland, men inte alltid, författarens avsikt att åstadkomma ett manifest.
Elitist (Elitism) (Alexander Bard, Söndagsintervjun) – Är en tro på eller ett förhållningssätt till en elit. Denna elit anses av förespråkare ha bättre åsikter som bör tas mer allvarligt, eller anses vara de enda som passar som ledare.
Egalitarism (Alexander Bard, Söndagsintervjun) – Jämlikhet, beroende på inriktning kan man tala om bland annat ekonomisk, rättslig, politisk eller religiös egalitarism.
Konvertering (Alexander Bard, Söndagsintervjun) – Att gå från någonting till att gå över till någonting annat.
Modus (Peter, vän) – Tillvägagångsätt.
Eskapism (Martin Wicklin, Söndagsintervjun) – Verklighetsflykt, en person som framställer sin personlighet eller handlingar på ett sätt som personen fantiserat om och som inte är reella är en eskapist.
Polarisering (Jimmie Åkesson, Söndagsintervjun) – Två läger, en tendens i en konflikt då alla parter grupperar sig i två läger och det blir svårt att upprätthålla neutralitet.
Promiskuös (Anastasia Steele, Fifty Shades Freed) - Sexuellt frisläppt.
Synonymer: Lättfotat, lättfärdig, lösaktig, otuktig eller slampig.
Semantisk (Simon Bank, Aftonbladet) - Språklig betydelse, betydelsemässig.
Jovialitet (Andreas, vän) - Gemyt, godmodighet och hjärtlighet.
Hänförd (Markus Johannesson, SvT) - Förtjust, begeistrad och entusiastisk.
Polemik (Håkan Mild, Radiosporten) - Litterär strid, pennfejd och skriftlig meningsstrid.

Vilket "svårt" ord brukar du använda i ditt vardagliga tal?

//CoachVidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln