Bli din egen mentor/rådgivare...

Fotograf Per Wiklund Fotograf Per Wiklund

Ibland när jag förklarar vad coachning är så säger en del: "Att jag vill inte svara på en massa frågor, jag vill att du ger mig råd eller agerar som en mentor till mig!" Min första fråga är då: Vad innebär det att vara mentor för dig?
Svaren kan variera men låter något i stil med:

  • Någon som säger till mig vad jag ska göra i en viss situation.
  • Någon som kan ge mig ett råd.
  • Någon som stöttar mig i mitt beslut.

Mitt svar är då: Hur skulle det vara att ha med sig sin mentor överallt?
De: Jag förstår vart du vill komma...
Jag: Vart vill jag komma?
De: Att jag ska vara min egen mentor/rådgivare.
Jag: Exakt! Dock kan det behövas någon som ställer de där frågorna som ibland krävs för att komma framåt eller skapa fler insikter på det du vill göra.

Jag brukar jämföra det med att gå och träna på gymet. Att ge svaren och råd till personer på olika lösningar på sitt problem är som att träna på gymet och lyfta vikter åt någon som vill bli mer vältränad. Det är klart som f-n att det hade varit skönt att vara vältränad utan att behöva göra något för att vara det, lika skönt är det för många att någon annan tar beslut åt en. Men i verkligheten bygger inte någon annan dina muskler på gymet likväl som om du ska bygga upp din handlingskraft eller ditt mod behöver du våga ta egna beslut för att växa mentalt. Du behöver helt enkelt själv ta besluten för att bli mentalt starkare och attrahera din muskel som kallas mod! 

Bli din egen mentor/rådgivare...

Vilka är de bästa frågorna som du brukar ställa till dig själv?
Vilket är det bästa rådet du fått av dig själv?


//CoachVidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln