Snöbollen!

Snöboll i rullning... Snöboll i rullning...

En metafor som kan vara användbar i olika sammanhang,

Den började vi använda oss av när vi ledare kände att klimatet som vi använde när vi pratade till varandra i vår grupp inte vad av det positiva slaget. Då ville vi förtydliga för spelarna vad som händer beroende på hur vi talar till varandra och hur stor påverkan det kan få på oss.

 

Ofta har vi en föreställning om något, den kommer ibland från en upplevd händelse eller så har vi hört någon berätta det för oss.

Exempelvis:
Så är ju alla fransmän snorkiga, oförskämda och dryga. Det var ju i alla fall vad jag hört av andra speciellt min vän påtalade för mig att det är underbart i Frankrike, vädret och maten är kanon sen är människorna jäkligt snorkiga och oförskämda framförallt ifall du inte pratar franska. Väl i Frankrike tyckte han att när någon expedit i en affär tittade bort eller inte uppmärksammade oss så bekräftades hans sanning för honom. Jag däremot tyckte inte behandlingen från expediterna i Frankrike var mycket annorlunda än i Sverige förutom att vi hade svårare att förstå varandra, jag kan ingen franska mer än -Bonjour.

Vad jag vill visa med detta exempel är att vid många tillfällen så drar vi alla över en kant och inser inte att det är människor vi pratar om och hur vi förhåller oss till den upplevda situationen som dessutom upplevs utifrån två olika kartbilder.

Jag tror ju verkligen inte att ALLA fransmän är dryga eller snorkiga. Det finns såklart en hel del av dem i Frankrike precis som det finns i övriga länder också.

Jag tror inte heller att ALLA som har blå ögon lever längre en de med gröna. Det finns såklart en del som gör det.

Nu till Snöbollen och vår metafor. För oss var det viktigt att få spelarna att förstå, att ifall jag säger till dem runt omkring mig att domaren är dålig, då kommer säkerligen en eller två andra tycka det också även ifall de aldrig sett personen innan, och de kommer med största sannolikhet efter ett domslut som de inte fick med sig tycka att domaren är dålig, berätta det i omklädningsrummet eller till polaren som sitter bredvid sig, som i sin tur säger likadant till sin granne och helt plötsligt är det sex-sju personer som tycker domaren är riktigt dålig trots att han inte gjort någon större miss i sitt matchledarskap. Med stor sannolikhet kommer ditt lag reagera relativt kraftfullt mot domsluten vilket leder till att er energi är riktad åt helt fel håll – ett håll som ni inte kan påverka – vilket oftast leder till sämre beslut.

Likväl kan vi skapa arbetsplatser som blir fantastiska bara genom att strypa skitsnacket och koncentrera oss på att kommunicera snöbollar som ger arbetsplatsen energi och framåtanda istället.

När jag jobbade som bartender så varje gång vi fick dricks så ringde vi i en ko bjällra så att alla som jobbade hörde. Det gjorde att en och annan ”high fives” gjordes och det skapades energi bakom baren.

Ger du energi genom ditt kroppsspråk och språk så kommer du snabbt se att andra blir påverkade och kanske även sprider vidare det till någon annan i omgivningen.

När jag är ute springer så hälsar jag på människor jag möter, vinkar till bilar och bussar som kör förbi mig. Vad tror ni det skapar hos de som möter mig? Någon kommer säkert när de kommer till sin arbetsplats eller hem till sin partner säga att det var någon främmande person som hälsade och önskade dem en trevlig dag, om det inte spridit någon glädje till dem så har de i alla fall fått ett samtalsämne att prata om.

Hur ska din nästa positiva snöboll se ut?

Vilka ska få ta del av den? Är det dina arbetskamrater, lagkamrater eller kanske din familj som ska få rulla runt i den snöbollen?

//Coach Vidar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln